Graveren en markeren

18-12-2020 Feature Friday

 

Hallo iedereen, Happy Feature Friday!

In deze laatste Feature Friday van 2020 gaan we het hebben over het aanbrengen van graveringen en markeringen. U stelt ons hier regelmatig vragen over en dat is natuurlijk dé reden om dit onderwerp aan onze Feature Friday collectie toe te voegen. Afhankelijk van of u de aanvraag met een STEP- of een DWG-/DXF-bestand doet, verschilt ook de werkwijze. Welk bestandstype u ook kiest, het is zo gepiept.

Waarom zou u graveerlijnen en markeringen willen toevoegen?

Zowel graveringen als markeringen voegt u toe als hulpmiddel. U kunt lijnen in het onderdeel laten graveren als positiehulp. Tekst graveren kan dan weer nuttig zijn als identificatie.

Markeren, ook piercen genoemd, is het aanbrengen van een verdiept puntje; een aanzet van een gat. Dit puntje kunt u als centerpunt gebruiken om zelf een gat te boren, bijvoorbeeld als het gat te klein is om met de laser te snijden. Een gat dat volgens de aanleverspecificaties te klein is om gesneden te worden, wordt gepiercet. Bij de aanleverspecificaties voor lasersnijden kunt u dit bij “Minimale gat/sleuf/dam maat” opzoeken.

Gravering aanvragen met een DWG/DXF bestand

Vlakke onderdelen kunt u met een DWG/DXF aanvragen. Teken in uw tekenprogramma de graveerlijnen op het onderdeel en zorg ervoor dat deze de snijcontouren niet raken.

Tijdens het importeren van het DWG/DXF bestand kunt u in de editor aanduiden welke lijnen u wilt laten graveren. Selecteer de graveerlijn en klik op de gele knop “Graveren”. De graveerlijnen worden geel weergegeven in de editor.

Zelf gekleurde graveerlijnen tekenen

De hierboven beschreven stap kunt u overslaan door reeds in uw tekenprogramma de graveerlijnen geel te tekenen. Sophia® herkent gele lijnen automatisch als graveerlijnen.

Maar misschien tekent u graveerlijnen gewoonlijk in het blauw of nog een andere kleur. Ook dan kan Sophia® dit als graveerlijn herkennen. Het enige wat u moet doen is de kleur waarin u de graveerlijnen tekent eenmalig in Sophia® koppelen als graveerlijn.

Dit is heel eenvoudig en doet u als volgt:

Tekst graveren

Om tekst te laten graveren in een onderdeel dat u met een DXF bestand aanvraagt hebt u de keuze uit twee geschikte lettertypes:

  • OLF Simple Sans OC (enkelvoudige lijn)
  • TC_lasersans

Het zijn de contouren die gegraveerd worden. Letters of vlakken laten opvullen zoals bij etsen is niet mogelijk.

Markeren of piercen met een STEP bestand

Naast dat u een vlak onderdeel als DWG/DXF kunt aanvragen, kan dit ook als STEP bestand. Voor kantonderdelen en buizen/kokers is het zelfs noodzakelijk om deze als STEP aan te vragen. Bij STEP-files gelden andere richtlijnen voor het markeren of graveren dan bij DWG/DXF bestanden.

Indien u een centerpunt wilt laten markeren of piercen dan tekent u een gat met een diameter van bv. 0,2 mm. Sophia® herkent dit als een te klein gat en zal hier automatisch een piercing van maken.

Eens het onderdeel ingevoerd is en het materiaal toegekend, ziet u nu ook dat de contouren van het te kleine gat oranje wordt weergegeven. Zo weet u dat het centerpunt van het gat gemarkeerd wordt met een verdiept puntje.

Het tekenen van graveerlijnen bij een STEP bestand

Teken in uw 3D model de graveerlijnen 0,2 mm diep en Sophia® zal deze automatisch als graveerlijn herkennen. Na het importeren van het onderdeel ziet u dat Sophia® de lijnen geel weergeeft in de viewer op het tabblad “Aanvragen”.  Op die manier bent u er zeker van dat de graveerlijnen juist worden herkend. Wanneer de lijnen zwart zijn, dan ziet Sophia® deze als snijlijnen. Gesloten contouren worden altijd als snijlijnen herkend.

Let op: Het zijn steeds de contouren die gegraveerd worden. Vlakken opvullen is niet mogelijk.

Om tekst te laten graveren maakt u gebruik van het lettertype “TC_lasersans”. Verder dient u er rekening mee te houden dat u de gravering op de bovenkant van de plaat aan moet brengen. Deze herkent u in Sophia® aan de blauwe kleur. 

Extra Tip

Bij een aanvraag met een DXF/DWG kunt u zelf de slijp- en walsrichting van een plaat bepalen. Teken hiervoor in uw tekenprogramma een lijn die overeenkomt met de gewenste slijp- of walsrichting. Tijdens het importeren in Sophia® selecteert u deze lijn en maakt u deze paars met de knop “Slijp- walsrichting”.  Dit kan op de X- en Y-as maar evengoed schuin.

Blijf op de hoogte

We maken deze Feature Highlights zodat u nog makkelijker en efficiënter met Sophia® kunt werken. Bedankt voor uw tijd en tot de volgende Feature Friday. Heeft u nog opmerkingen of vragen, stuur dan een bericht.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe en bestaande Features in Sophia®? Schrijf u onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief!


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®