Kantafronding (Silken)

26-03-2021 Feature Friday

Hallo iedereen, Happy Feature Friday!

In deze Feature Highlight behandelen we de Sophia® functie “Kantafronding”, ook wel bekend als “Silken” of ontbramen. U zult zien wat dit precies is, hoe u deze nabewerking eenvoudig in Sophia® kunt aanvragen, welke machines dit uitvoeren en de verschillen tussen het ontbramen van stalen, RVS en aluminium onderdelen.

 

Waarom kiest u voor kantafronding?

Met de functie “Kantafronding”  worden uw gesneden onderdelen ontdaan van scherpe randen of bramen. Het is de manier om uw onderdelen ‘’handvriendelijk’’ te laten aanleveren. Dit bespaart u de manuele handeling. Ook voor nog te lakken of coaten producten kan dit zeer nuttig zijn: De snijrand geeft op de snijkant spanning in de coating welke u wilt aanbrengen, door het product te kantafronden voorkomt u deze spanning in de deklaag. De coating zal hierdoor beter hechten aan het materiaal.

De optie “Kantafronding” selecteren in Sophia

Kantafronding in Sophia® aanduiden is zo gepiept:

 • Uw onderdelen op de bekende manier toevoegen via het tabblad “Aanvragen”.
 • Vink ✅ kantafronding aan in het kader met materiaaleigenschappen.

Feature Friday 10 - kantafronding (Silken)

 • U ziet de oranje melding “kantafronding oppervlak”; zo weet u dat de functie geselecteerd is.

Feature Friday 10 - melding kantafronding

 • Als u alles heeft ingesteld kunt u de order plaatsen door te klikken op ‘aanvraag verzenden’.

Ontbramen van stalen onderdelen

Stalen onderdelen ontbramen wordt door een Lissmac SBM L1500 Allumix uitgevoerd. Na het lasersnijden gaan de vlakke onderdelen door deze machine. De braam wordt verwijderd, het plaatwerk ziet er netter uit en de kans op snijwonden wordt verkleind.

Enkele feiten (staal):

 • Productafmeting (staal):
  • min 250 x 60 mm of 600 x 50 mm     
  • max 2980 x 1300 mm
 • Plaatdikte: min: 0,5 mm / max 15 mm
 • Enkel-/dubbelzijdig: alle diktes dubbelzijdig ontbraamd
 • Gewicht onderdeel: max 40 kg

Ontbramen van RVS en aluminium onderdelen

Het ontbramen van zowel RVS (inox) als aluminium onderdelen vindt plaats op de “Rolls Royce” onder de ontbramingsmachines, nl. de Timesavers 42-serie - 1350 WRB. Het grote voordeel van deze machine is dat de onderdelen door de roterende borstels bewerkt worden, die zowel met de klok mee als tegen de klok in draaien. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen van een soort richtingloos uiterlijk worden voorzien. Vooral handig omdat RVS en aluminium onderdelen in veel gevallen niet gecoat worden. Ook interessant is dat deze machine de onderdelen als het ware vacuüm zuigt op de transportband (conveyor). Hierdoor is het mogelijk om veel kleinere onderdelen te laten ontbramen dan in staal (vanaf 50x50 mm). Wel moet het plaatmateriaal voldoende dichtheid hebben om vastgezogen te worden aan de transportband. We raden het daarom af om veel kleine onderdelen te clusteren met dammen. Dit kan losschieten in de machine.

Enkele feiten (RVS / Aluminium):

 • Productafmeting (RVS / Aluminium):
  • min 50 x 50 mm
  • max 2980 x 1350 mm
 • Plaatdikte: min: 0,5 mm / max 25 mm
 • Enkel-/dubbelzijdig:
  • Tot en met 3 mm: dubbelzijdig (boven-/onderkant)
  • Vanaf 4 mm: onderkant
 • Gewicht onderdeel: max 40 kg

Het verschil

Hieronder ziet u het verschil van voor en na de kantafronding.

Rechts: voor de kantafronding
Links: na de kantafronding

Kantafronding (silken): voor en na de behandeling

Extra tip

247TailorSteel biedt eenzijdig geslepen en geborstelde RVS (inox) platen aan voorzien van een laserfolie (1ZF). Door voor “kantafronding” te kiezen in Sophia® wordt de onderkant van uw onderdelen door de Timesaver behandeld waardoor deze een richtingloze circulaire uitstraling krijgt. Geen echte finish maar het komt in de buurt. Handig voor die onderdelen waarvan de onderkant ook (deels) zichtbaar is, bijvoorbeeld de binnenkant van deurtjes.

Blijf op de hoogte

We maken deze Feature Highlights zodat u nog makkelijker en efficiënter met Sophia® kunt werken. Bedankt voor uw tijd en tot de volgende Feature Friday. Heeft u nog opmerkingen of vragen, stuur dan een bericht. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe en bestaande Features in Sophia®? Schrijf u onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief!


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®