Richtlijnen en toleranties voor metaalbewerking

11-10-2021 Tips & Tricks

Om zeker te zijn dat een metaalbewerking kan worden uitgevoerd, moet een technische tekening voldoen aan onze richtlijnen. Als een ontwerp is gecheckt op richtlijnen voor aanlevering dan is de kans het grootst dat de metaalbewerking naar wens wordt uitgevoerd. Houd rekening met de voorwaarden bij het tekenen van het ontwerp. In Sophia® worden de checks op maakbaarheid volgens onze richtlijnen gedaan, waardoor eventuele tekenfouten vroegtijdig aan het licht komen. Een klant is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het juist aanleveren van bestanden die voldoen aan onze richtlijnen.

Richtlijnen voor metaalbewerking

De machines die worden gebruikt voor metaalbewerking kunnen bepaalde afmetingen en diktes verwerken. Daarnaast zijn er grenzen aan de bewerkingen die ze kunnen uitvoeren. Zo kunnen niet alle gaten worden gesneden of moet een strip van een bepaalde breedte zijn om het kromtrekken van een plaat tegen te gaan. De voorwaarden voor metaalbewerking hebben we samengevat in aanleverspecificaties. Als een vraag voor een metaalbewerking niet aan de richtlijnen voldoet, kunnen onze machines de vraag niet uitvoeren of is de kans groot dat het product niet naar wens wordt geleverd.

Toleranties voor metaalbewerking

Tolerantie betekent de mate waarin een product kan afwijken van een nominale maat. Die nominale maat is afhankelijk van de grootte en/of dikte van het materiaal dat wordt bewerkt. Hoe kleiner de toleranties of toegestane foutmarges, hoe nauwkeuriger een machine moet werken. Onze machines kunnen zeer nauwkeurig werken, maar er blijft altijd een bepaalde afwijking die kan ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door de warmtewerking van de laser die impact heeft op het metaal. Ook moet er bijvoorbeeld bij het kanten een minimale beenlengte zijn, want anders heeft een machine niet voldoende grip om metaal te kunnen buigen. Geometrische toleranties voor metaal zijn vaak relatief aan de afmetingen en eigenschappen van het materiaal dat bewerkt wordt. Als een ontwerp hoge eisen stelt aan de nauwkeurigheid van de bewerking, wordt het belangrijk om te checken of de toleranties die onze machines hanteren passend zijn.

Spatten, krassen en bramen

Kleine oneffenheden zoals spatten, krassen en bramen zijn niet geheel te voorkomen, bovendien leveren wij halffabricaten. Wij voeren geen nabewerkingen uit, echter bieden wij wel de mogelijkheid voor randafwerking aan. Als dit voor het zicht wel een probleem vormt voor het uiteindelijke product dat is besteld, kan dit het beste vooraf worden besproken. Neem daarvoor contact op met uw persoonlijke accountmanager of de klantenservice. 

(Inter-)nationale kwaliteitsstandaarden

247TailorSteel maakt gebruik van de in Nederland aanvaarde internationale (ISO), Europese (EN) en Nederlandse (NEN) kwaliteitsstandaarden voor het bewerken van metalen en algemeen kwaliteitsmanagement. Het betreft de volgende kwaliteitsstandaarden:

  • NEN-EN- ISO 9013:2017
    Geometrische product specificaties en kwaliteitstoleranties voor het lasersnijden van plaatmateriaal.
  • NEN-EN 1090-1: 2009
    Een norm voor het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies.
  • ISO 9001:2015
    Een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie.

Als we van deze standaard afwijken wordt dit expliciet vermeld onder de specifieke aanleverspecificaties en toleranties per metaalbewerking.

Sophia® checkt op fouten

Controle op onze maakbaarheid volgens onze richtlijnen is verwerkt in Sophia®. Geüploade technische tekeningen worden snel geanalyseerd om te controleren of deze binnen de gestelde aanleverspecificaties vallen. Sophia® geeft automatisch een foutmelding als het ontwerp niet binnen de gestelde richtlijnen valt. Dit verkleint de kans dat er opdrachten in productie gaan die niet kunnen worden geproduceerd. Na de check in Sophia® wordt een ontwerp in een aantal gevallen ook door een programmeur gecheckt en doorgezet naar de productie. In de productiefase checken medewerkers nogmaals of de productie goed verloopt. Naast richtlijnen geeft Sophia® ook inzicht in de kosten van het ontwerp. Lees hier meer over Sophia.

Let op: er gelden algemene aanleverspecificaties voor het aanleveren van technische tekeningen. Bekijk de Algemene aanleverspecificaties.

Klachten over producten

Het is altijd vervelend als een uiteindelijk product niet aan de wensen voldoet. Het uitgangspunt van ons productieproces is dat de klant verantwoordelijk is voor de aanvoer van de juiste bestanden. De tekeningen moeten dus voldoen aan de richtlijnen die we stellen. Als een tekening buiten de gestelde richtlijnen valt, kan 247TailorSteel niet verantwoordelijk worden gehouden voor kwaliteitsverlies van het geproduceerde product. Als bewerkingen in een tekening binnen de gestelde toleranties zijn geproduceerd maar toch niet naar wens zijn, kan 247TailorSteel hier ook geen verantwoordelijkheid voor nemen. Als een uiteindelijk product buiten de toleranties valt en niet naar wens is, neemt 247TailorSteel wel verantwoordelijkheid voor de klacht. In alle gevallen doen we er alles aan om klachten op een passende manier samen op te lossen.

Richtlijnen en toleranties per metaalbewerking

Niet iedere metaalbewerking is hetzelfde en bij sommige materiaalsoorten is er meer mogelijk dan bij anderen. Daarom verschillen de richtlijnen en toleranties per metaalbewerking van elkaar. De specifieke richtlijnen per metaalbewerking zijn hier te vinden: 

Klantenservice voor vragen

Als er tijdens het proces vragen zijn die nog niet door Sophia® zijn beantwoord, staat onze klantenservice voor u klaar. Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op met de klantenservice. Heeft u wensen die afwijken van de gestelde specificaties? Neem dan ook (op voorhand) contact op met uw persoonlijke accountmanager of de klantenservice.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®