Kanten. Hoe dient u het plaatmateriaal tegen de aanslag te positioneren?

13-12-2021 Tips & Tricks

Kanten. Buigen. Plooien. Dit zijn verschillende termen voor eenzelfde bewerkingstechniek waarbij het plaatmateriaal blijvend wordt gevormd. Eenvoudig gezegd wordt het plaatmateriaal tegen de aanslag onder een pers gelegd en wordt het materiaal in de gewenste hoek gevormd. Maar kanten is een zeer nauwkeurige bewerkingstechniek en ook vanuit esthetisch oogpunt erg interessant, omdat er geen lasnaden zichtbaar zijn. In deze blog leggen we u de techniek verder uit en zoomen we in op de vereiste afstandslengte tegen de aanslag waarmee u in uw technische tekening rekening dient te houden.

Wat is kanten?

Voor het kanten wordt gebruik gemaakt van een kantbank. De kantbank is een pers met een bovenmatrijs (stempel) en een ondermatrijs (V-groef). In onderstaande foto is dit onderdeel 1 en onderdeel 2. Vervolgens is er de metalen plaat die gebogen moet worden (onderdeel 3) en de aanslag (onderdeel 4).

kanten foto 1

Foto 1. De 4 onderdelen bij het kanten

Het proces

De plaat die gebogen moet worden, wordt door een operator tussen de bovenmatrijs en de ondermatrijs geplaatst, tegen de aanslag (foto 2). De bovenmatrijs drukt vervolgens de plaat tegen de ondermatrijs, waardoor de plaat in de gewenste hoek gebogen wordt (foto 3).

                           kanten foto 2kanten foto 3

 
 
 
 
Foto 2. De operator plaats de plaat  tegen de aanslag                                                Foto 3. De plaat wordt in de gewenste hoek gebogen.

Wanneer de bovenmatrijs helemaal naar onderen is gebracht en de plaat op de juiste wijze is vervormd, wordt de bovenmatrijs weer naar boven gehaald en in de beginpositie gebracht. De onderste matrijs blijft altijd in dezelfde positie. De operator bewaakt de kwaliteit en stelt indien nodig de machine bij, zodat u altijd het gewenste eindproduct ontvangt.

De juiste aanslag

Het is erg belangrijk dat voor een juiste aanslag de afstandslengte tegen de aanslag goed in de tekening is opgenomen. Als dit niet het geval is, dan krijgt u een maakbaarheidsrapportage van ons met de melding ‘geen goede aanslag’. De gewenste buiging kan dan niet uitgevoerd worden; er is geen goede aanslag.

Belangrijk: De minimale aanslaglengte

Voor een goede aanslag hebben we minimaal een rechte aanslaglijn van 20 mm evenwijdig aan de kantlijn nodig. In de productie moet het materiaal recht tegen de aanslag gedrukt kunnen worden om op de juiste plek de buiging te krijgen, zie foto 2.

Als de aanslaglengte korter is, verschuift het materiaal en dat heeft een scheve kantbewerking tot gevolg, zie onderstaande illustratie (bovenaanzicht). De rechte aanslaglijn van 20 mm is dus een vereiste voor een goede kantbewerking.

kanten foto 4

Illustratie 1. Scheve kantbewerking door foute aanslag

Rond plaatmateriaal

De vereiste van een rechte aanslaglijn geldt ook voor ronde plaatmaterialen. Hiertoe zijn er 2 oplossingen.

Oplossing 1

Er wordt een rechte aanslaglijn gecreëerd. Hiertoe is minimaal een aanslaglijn van 20 mm nodig evenwijdig aan de buiglijn. Zie onderstaande illustratie (bovenaanzicht). 

kanten foto 5

Oplossing 2

Is het niet mogelijk om een rechte aanslaglijn te creëren, zoals bij onderdelen die rond moeten blijven of onderdelen met smallere uiteinden, dan kunnen er ook nokjes toegevoegd worden. Nokjes tot maximaal 40 mm uit elkaar (één aanslag), of minimaal 200 mm uit elkaar (twee aanslagen), zie onderstaande illustratie (bovenaanzicht).

kanten foto 6

De maakbaarheidscheck

Zoals gezegd is kanten vanuit technisch oogpunt een interessante bewerking en zijn er veel zaken die er toe doen. Op het moment dat u uw offerte aanvraagt, controleert Sophia® in real-time of de tekening voldoet. Deze maakbaarheidscheck controleert uw tekening op de volgende zes richtlijnen:

  1. Minimale beenlengte
  2. Minimale afmeting bij een Z-buiging
  3. Minimale afstand tussen twee buiglijnen
  4. Minimale/Maximale Buighoek
  5. Minimale afstand gat tot de buiglijn
  6. U-profiel checker (collisie met gereedschap en machine)

U leest er hier meer over in Feature Friday nummer 4.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of lukt het na het lezen van deze blog nog niet om uw product in Sophia ® te uploaden? Neemt u dan contact op met onze Customer Service via telefoonnummer 0543 801 005  of stuur een e-mailbericht naar service@247tailorsteel.com.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®