Het soevereinen of verzinken van schroefgaten

06-01-2022 Slimmer werken

Stel, u heeft een onderdeel in gedachten dat u wilt laten lasersnijden en/of kanten. In dat onderdeel zitten er ook nog een of meerdere gaten die u graag wilt laten soevereinen, in de volksmond ook wel verzinken genoemd. Bij 247TailorSteel kunnen wij voor u lasersnijden, kanten en de gaten maken. Het verzinken, ofwel soevereinen, is een nabewerking die u vervolgens zelf moet doen. In deze blog leggen we uit waar u dan rekening mee dient te houden bij het tekenen van de gaten voor Sophia®. 

Het soevereinen van een gat

Het officiële woord voor verzinken is soevereinen. Soevereinen is het maken van een schuine rand aan een gat. Het gat wordt dan van boven kegelvormig verbreed. Dit wordt meestal gedaan om de kop van een schroef niet boven het oppervlak uit te laten steken. De schroeven kunnen dan daarna, bij de afwerking in het eindproduct, mooi weggewerkt worden, zie afbeelding 1.

countersink holes
Afbeelding 1. Schroef gesoevereind in een plaat

Lasersnijden en het soevereinen van gaten

Bij 247TailorSteel werken we met CNC-lasersnijders. Omdat lasersnijders recht naar beneden snijden, zal een gat met een gelijke diameter aan de onder- en bovenkant  gesneden worden. Wilt u na het lasersnijden de gaten soevereinen, ofwel verzinken, dan is het voor u van belang om in de technische tekening met de volgende aspecten rekening te houden.

A. Teken met de kleinste diameter

U kunt het beste een gat tekenen met een gelijke diameter. Let er hierbij op, dat dit de kleinste diameter betreft van het beoogde gesoevereinde gat.

B. De grootste of kleinste diameter aan de bovenkant?

Wanneer u in de technische tekening een gesoevereind gat wilt opnemen, is het belangrijk om te weten dat Sophia® uitgaat van de diameter van het gat aan de bovenkant van de plaat. In Sophia® herkent u de bovenkant aan het blauwe oppervlak.

Tekent u hier de grootste diameter, wat wellicht erg logisch is omdat de grootste diameter van een verzonken gat aan de bovenkant is, dan kan dit gat na het snijden niet meer verkleind worden voor het soevereinen ervan. Wanneer u echter uitgaat van de kleinste diameter, heeft u de mogelijkheid om met eigen nabewerking een verzonken gat te maken. Conclusie: Teken dus de kleinste diameter van het gat, zoals in afbeelding 2 gedefinieerd als ‘onderdiameter’.

 

countersink holes NL
Afbeelding 2. Boven- en onderdiameter

C. De optie 'plaat omdraaien'

In Sophia® kunt u ook gebruikmaken van de optie 'plaat omdraaien'. De kleinste diameter komt dan aan de bovenkant. U kunt hier meer over lezen in Feature Friday nummer 5.

Let op:

  1. Als er gaten worden getekend en de plaat wordt gedraaid, mag de cirkel van het grote gat niet de rand van het product raken. Hier geldt een minimale afstand voor! Kijk hiervoor naar de richtlijnen voor het lasersnijden van plaatmetaal.
  2. Bevinden zich in uw tekening aan beide kanten van de plaat gesoevereinde gaten, dan gaat dit trucje niet op. U zult het verzonken deel uit de tekening moeten verwijderen. Dit is overigens altijd de veiligste optie. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neemt u dan contact op met onze customer service via telefoonnummer +31(0)543 801 005 of stuur een e-mailbericht naar service@247tailorsteel.com


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®