Het verzinken van schroefgaten

06-01-2022

Stel, u heeft een onderdeel in gedachten dat u wilt laten lasersnijden en/of kanten. In dat onderdeel zitten er ook nog een of meerdere gaten die u graag wilt laten verzinken. De schroeven kunnen dan daarna, bij de afwerking in het eindproduct, mooi weggewerkt worden. De koppen steken niet meer boven het oppervlak van de plaat uit en u heeft een prachtig eindresultaat. Bij 247TailorSteel kunnen wij voor u lasersnijden, kanten en de gaten maken, het verzinken is een nabewerking die u vervolgens zelf moet doen. In deze blog leggen we uit waar u rekening mee dient te houden bij het tekenen van de gaten en hoe u deze vervolgens kunt verzinken.

Het verzinken van een gat

Het verzinken van een gat houdt in, dat een gat van boven kegelvormig wordt verbreed, dus in een V-vorm. Hierdoor komt er een uitsparing voor de kop van een schroef, zodat deze gelijk met, of iets lager in het materiaal komt te zitten. Schroeven worden dan mooi weggewerkt, zie afbeelding 1.

countersink holes
Afbeelding 1. Schroef verzonken in een plaat

Lasersnijden en het verzinken van gaten

Bij 247TailorSteel werken we met CNC-lasersnijders. Omdat lasersnijders recht naar beneden snijden, zal een gat met een gelijke diameter aan de onder- en bovenkant  gesneden worden. Door de lasertechniek zijn we derhalve niet in staat om afschuiningen, schroef- , draadgaten en verzonken gaten te snijden. Wilt u na het lasersnijden de gaten verzinken, dan is het voor u van belang om in de technische tekening met de volgende aspecten rekening te houden.  

A. De grootste of kleinste diameter aan de bovenkant? 

Wanneer u in de technische tekening een verzonken gat wilt opnemen, is het belangrijk om te weten dat Sophia® uitgaat van de diameter van het gat aan de bovenkant van de plaat, zie afbeelding 2. In Sophia® herkent u de bovenkant aan het blauwe oppervlak.

verzonken gaten
Afbeelding 2. Gat aan bovenzijde van plaat

Tekent u hier de grootste diameter, wat wellicht erg logisch is omdat de grootste diameter van een verzonken gat aan de bovenkant is, dan kan dit gat na het snijden niet meer verkleind worden voor het verzinken ervan. Wanneer u echter uitgaat van de kleinste diameter, heeft u de mogelijkheid om met eigen nabewerking een verzonken gat te maken. Conclusie: Tekent u dus de kleinste diameter van het gat. Zie ter illustratie afbeelding 3.

countersink holes NL
Afbeelding 3. Boven- en onderdiameter

B. De optie 'plaat omdraaien'

 In Sophia® kunt u ook gebruik maken van de optie 'plaat omdraaien'. De kleinste diameter komt dan aan de bovenkant. U kunt meer over lezen in deze Feature Friday.

Let op: bevinden zich in uw tekening aan beide kanten van de plaat verzonken gaten, dan gaat dit trucje niet op. U zult het verzonken deel uit de tekening moeten verwijderen. Dit is overigens altijd de veiligste optie. 

C. Een gewoon gat tekenen

U kunt het beste een gewoon, normaal gat tekenen van een gelijke diameter. Let er hierbij op, dat dit de kleinste diameter heeft van het beoogde verzonken gat. Vervolgens kunt u dit handmatig verzinken.

D. Snijgaten alleen aan de bovenkant

Wat nog van belang is om te melden, is dat snijgaten zich alleen op de bovenkant van het product mogen bevinden. Gaten die in de dikte van het materiaal zijn getekend (zie afbeelding 4), worden door Sophia® niet herkend. Hierdoor kunt u een verkeerde berekening ontvangen.

gaten2
Afbeelding 4. Gat in de dikte van het materiaal

Hoe verzinkt u een gat?

Heeft u het bestelde onderdeel van 247TailorSteel ontvangen, dan kunt u vervolgens de gaten gaan verzinken. Hiervoor wordt over het algemeen een kegelvormige boor in een boormachine gebruikt, zoals op afbeelding 5. Dit is een speciale verzinkboor met een tophoek van 90°.

afbeelding 5
Afbeelding 5. Verzinkboor

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neemt u dan contact op met onze customer service via telefoonnummer +31(0)543 801 005 of stuur een e-mailbericht naar service@247tailorsteel.com


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we bezorgen alle ins-en-outs direct in je mailbox.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en je ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op je LinkedIn tijdlijn.

247TailorSteel op LinkedIn

Facebook

Volg ons op Facebook en je ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op je Facebook tijdlijn.

247TailorSteel op Facebook

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®