De richtlijnen voor buislasersnijden

29-04-2022 Feature Friday

Hallo iedereen, Happy Feature Friday!

Welkom bij alweer de 21e editie van Feature Friday! Een editie die net iets anders is dan u van ons gewend bent. Dit keer kijken we namelijk niet naar een specifieke functionaliteit in Sophia®, maar gaan we dieper in op de aanleverspecificaties voor buislasersnijden. Bij het tekenen van uw ontwerp dient u namelijk met een aantal aspecten rekening te houden om ervoor te zorgen dat Sophia® uw opdracht op de juiste manier kan verwerken. Hoe dit precies zit, leggen we u uit in onderstaande video en blog. Veel kijk- en leesplezier!


De methodieken voor buislasersnijden: 2,5D, 3D en cilindrisch snijden

Laten we bij het begin beginnen: de technieken van buislasersnijden. Buizen en kokers snijden wij standaard in 2,5D, ook wel 90° buislasersnijden genoemd. Dit betekent dat er haaks op het materiaal gesneden wordt.

Een bewerking kan ook 3D gesneden worden. Dit is mogelijk tot een hoek van maximaal 45°, omdat de lasersnijkop bij deze manier van snijden maximaal 45 graden kan kantelen. Het voordeel van deze manier van snijden, is het feit dat de verschillende onderdelen van uw eindproduct naadloos op elkaar aan zullen sluiten. Bovendien kan met behulp van 3D lasersnijden een afgeschuind gat gesneden worden waarin een bout verzonken kan worden.

Wilt u uw buis of koker in 3D laten lasersnijden? Dan moet u hier een aparte aanvraag voor doen door contact op te nemen met uw Area Sales Manager. Doet u dit niet, dan converteert Sophia® uw 3D-tekening namelijk automatisch naar 2,5D. Daardoor kan het voorkomen dat uw ontwerp anders gesneden wordt dan u getekend heeft. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat snijlijnen niet correct worden geconverteerd en de aansluitingen tussen buizen daardoor niet naadloos zijn (zie onderstaand voorbeeld).

FF21 Afbeelding materiaal

Alttekst: 3D tekening 2,5D lasergesneden

Er is ook nog een andere snijmethodiek, namelijk cilindrisch snijden. Dit wordt ook wel XY-snijden genoemd; de lasersnijkop volgt hierbij de contour van het gat. Deze manier van snijden lijkt op het maken van een boorgat. Indien u cilindrische gaten in uw ontwerp wilt, dient u dit aan ons door te geven middels een duidelijke PDF-tekening. Deze dient binnen 12 uur na het plaatsen van de opdracht bij ons binnen te zijn op service@247tailorsteel.com.

Let op: houd er rekening mee dat de diameter van een cilindrisch gat in ronde buizen maximaal 0,5 x de buisdiameter kan bedragen.

Radius tekenen op hoeken van koker

Dan zijn we nu aanbeland bij het tekenen van de hoeken van vierkante of rechthoekige buizen, oftewel: kokers. Het is afhankelijk van de materiaalsoort welke maatvoering u moet aanhouden voor het tekenen van de binnen- en buitenradius van uw koker. De buitenradius is belangrijk voor de herkenning in Sophia®.

Zoals te zien in onderstaand overzicht, gelden voor de verschillende materiaalsoorten afwijkende richtlijnen. Waar RVS en staal afgeronde hoeken hebben en dus een radius, kenmerkt een aluminium koker zich door de scherpe hoeken.

 

Binnenradius

Buitenradius

RVS

1 x de wanddikte

1,8 tot 2,2 x de wanddikte

Staal

1 x de wanddikte

1,8 tot 2,2 x de wanddikte

Aluminium

0 mm radius

0 tot 0,6 mm radius

Voorbeeld: bedraagt de wanddikte van uw RVS koker 2 mm, dan tekent u een binnenradius van 2 mm en een buitenradius van minimaal 3,6 mm en maximaal 4,4 mm.

De positie van de lasnaad

Vrijwel alle buizen en kokers bevatten een lasnaad. Bij rechthoekige kokers kan deze zich zowel op de korte als de lange zijde van de koker bevinden.

Is de positie van de lasnaad belangrijk voor u, dan kunt u contact met ons opnemen door binnen 12 uur na het plaatsen van de opdracht een mail te sturen naar service@247tailorsteel.com. Wij ontvangen dan graag een tekening van u in PDF-formaat waarin de positie van de lasnaad én het bijbehorende positienummer van Sophia® van het desbetreffende artikel worden aangegeven. Bij rechthoekige kokers dient u twee varianten aan te leveren:

  1. In het geval dat de buis met de lasnaad op de korte zijde wordt geleverd
  2. In het geval dat de buis met de lasnaad op de lange zijde wordt geleverd

Algemene opmerkingen omtrent het aanleveren van uw technische tekening voor buislasersnijden

Naast dat er voor de verschillende materiaalsoorten en snijtechnieken specifieke richtlijnen zijn met betrekking tot het aanleveren van uw tekening, zijn er ook een aantal algemene punten die u in acht moet nemen. Welke dat zijn, leest u hieronder.

  • Voor alle aanvragen voor buislasersnijden geldt dat u bewerkingen altijd minimaal 0,1 mm van de wanddikte af moet tekenen.
  • Ook moet u er rekening mee houden dat het daadwerkelijke product qua maatvoering altijd iets kan afwijken van het ontwerp. De tolerantie bedraagt +/- 0,2 mm.
  • Tot slot is het nog goed om te vermelden dat er richtlijnen zijn voor de minimale en maximale afmeting en wanddikte voor buislasersnijden. Ook moet u rekeninghouden met een maximum gewicht per meter en een maximaal te lasersnijden lengte uit één stuk. De precieze aantallen vindt u in onze aanleverspecificaties voor buislasersnijden.

Extra tip
Ook al bestelt u op regelmatige basis bij ons, wij zien iedere order als unieke opdracht. Daarom is het van belang om telkens opnieuw uw voorkeuren met betrekking tot de specificaties van het product aan ons door te geven.

Blijf op de hoogte

We maken deze Feature Highlights zodat u nog makkelijker en efficiënter met Sophia® kunt werken. Bedankt voor uw tijd en tot de volgende Feature Friday. Heeft u nog opmerkingen of vragen, stuur dan een bericht.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe en bestaande Features in Sophia®? Schrijf u onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief!


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®