Snijgas

03-05-2022 Slimmer werken

Voor het lasersnijden van metalen platen, buizen en kokers wordt gebruikgemaakt van snijgas. Er zijn verschillende snijgassen in omloop die afhankelijk van het te lasersnijden materiaal meer of minder geschikt zijn. In deze blog vertellen we u met welke snijgassen wij onze metalen delen snijden en waarom het ene gas in sommige situaties beter is dan het andere!

Lasersnijden met zuurstof

Zuurstof is een snijgas dat, vanwege het ontstaan van een chemische reactie, ook wel actief gas genoemd wordt. Bij het lasersnijden met zuurstof blijft er altijd een oxidelaag achter op het gesneden materiaal. Voordat het product gespoten of gelast kan worden, moet deze laag eerst verwijderd worden – wat als een nadeel gezien kan worden. Wat wel een gunstige eigenschap is van zuurstof als snijgas is het feit dat er een relatief glad snijoppervlak ontstaat.

Met stikstof lasersnijden

Naast met zuurstof kan metaal ook met behulp van stikstof lasergesneden worden. Wanneer we het hebben over stikstof als snijgas, praten we ook wel over een inert gas. Er wordt gesproken over een inert gas wanneer het een gas betreft dat ongewenste chemische reacties tegengaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zuurstof. Hierdoor wordt het materiaal niet aangetast; er zal geen tot weinig vervuiling op het snijoppervlak optreden. Wel resulteert het snijden met stikstof in een ruwer snijoppervlak met scherpe randen en een grotere kans op braamvorming.

De keuze voor het juiste snijgas

Niet elk materiaal kan met zowel zuurstof als stikstof gesneden worden. Dit is afhankelijk van de samenstelling en dikte van het materiaal, de snijkwaliteit en het productieproces. In onderstaand overzicht ziet u met welk snijgas onze materialen gesneden kunnen worden.

 

Stikstof

Zuurstof

RVS

                      Aluminium

Ongefolied 2 mm

Ongefolied 2,5 mm

Ongefolied 3 mm

Ongefolied 4 mm

Overige soorten

                           Staal

Sendzimir

Zincor

Staal t/m 3 mm (muv RAEX)

S235JR Geb. Geolied

4, 5, 6 & 8 mm

S355MC Geb. Geolied

4, 5, 6 & 8 mm

S420MC Geb. Geolied

4, 5, 6 & 8 mm

S235JR Geb. Geolied

10 mm en hoger

S355MC Geb. Geolied

10 mm en hoger

S420MC Geb. Geolied

10 mm en hoger

235JR Walsblauw

S355MC Walsblauw

S700MC Walsblauw

CorTen A

Slijtvast staal RAEX 400

Sophia® maakt de keuze voor het juiste snijgas voor u

In ons machinepark worden uw producten middels CO2-lasersnijden of fiber lasersnijden op maat lasergesneden. Sophia® kiest automatisch de juiste methodiek en het meest geschikte snijgas voor uw specifieke situatie. Indien gewenst kunt u in sommige gevallen de keuze voor het snijgas beïnvloeden. Neem hiervoor contact met ons op via service@247tailorsteel.com.

Vragen? 
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neemt u dan contact op met onze Customer Service via telefoonnummer +31(0)543 801 005 of stuur een e-mailbericht naar service@247tailorsteel.com.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®