De richtlijnen voor het lasersnijden van plaatmetaal

27-05-2022 Feature Friday

Hallo iedereen, Happy Feature Friday!

Welkom bij de 22e editie van Feature Friday! Een editie die, net als de vorige, in het teken staat van onze aanleverspecificaties. Waar we bij de voorgaande editie naar de richtlijnen voor buislasersnijden keken, kijken we nu naar de richtlijnen voor het lasersnijden van plaatmetaal. Wanneer u rekening houdt met onze aanleverspecificaties, zorgt u ervoor dat Sophia® uw tekening kan verwerken. Wilt u weten waar u op moet letten? In onderstaande video én blog vindt u alle informatie die u nodig heeft!

Startpunten van bewerkingen bepalen

Bij ons kunt u terecht voor het laten lasersnijden van bewerkingen in metalen platen. In Sophia® heeft u de mogelijkheid om het startpunt van deze bewerkingen aan te geven. Hierbij dient u rekening te houden met het volgende:

  • Startpunten dienen minimaal 3 mm uit de kopse kant of entiteit (een lijnstuk) te worden getekend. Is uw plaat dikker dan 10 mm? Dan dient dit minimaal 5 mm te zijn.
  • Er moet altijd loodrecht op het startpunt ruimte zijn om in te kunnen steken. Daarom mogen startpunten niet in het midden van een smalle sleuf getekend worden.

Geeft u geen startpunten aan, dan worden deze voor u bepaald.

FF22 1

Markeren van gaten met te kleine diameter

Eén van de bewerkingen die u door ons kunt laten uitvoeren, is het lasersnijden van gaten. Een groot voordeel ten opzichte van andere bewerkingen is dat het een extra nabewerking scheelt. Echter kunnen niet alle gaten door middel van deze techniek gesneden worden. Er is sprake van een minimale gat/dam maat, oftewel; de minimale diameter waarover het gat moet beschikken. Wanneer de diameter van het te snijden gat volgens onze aanleverspecificaties te klein is, wordt dit gat gemarkeerd. Dit wordt ook wel piercen genoemd en betekent dat er een verdiept puntje in het materiaal wordt aangebracht. Dit biedt u de mogelijkheid later alsnog zelf een gat te boren.

Het afronden van rechte hoeken

Komen er rechte hoeken voor in uw tekening? Dan worden deze door Sophia® automatisch afgerond. Dit zorgt er namelijk voor dat de lasersnijder goed zijn werk kan doen en geen hoek van 90 graden hoeft te maken. Voor platen tot en met een dikte van 3 mm geldt dat de straal van de afronding 0,3 mm bedraagt. Platen die dikker zijn dan 3 mm krijgen een afronding met een straal van 0,1 x de plaatdikte. Bijvoorbeeld: een plaat met een dikte van 10 mm krijgt een afronding met een radius (straal) van 0,1 x 10 mm = 1 mm.

U kunt deze afrondingen uiteraard ook zelf in uw tekening opnemen. Kijk hierbij wel altijd naar onze richtlijnen wat betreft maatvoering.

Het tekenen van gaten op hoeken

Het is mogelijk om gaten door ons te laten lasersnijden op hoeken. Dit biedt u de mogelijkheid om zelf haakse hoeken te kunnen creëren. Wel dient u hierbij een bepaalde gatdiameter aan te houden. Hoe groot die diameter moet zijn, is afhankelijk van de plaatdikte. Hoe dikker de plaat, hoe groter het gat moet zijn (zie onderstaande tabel).

Plaatdikte

Gatdiameter

0,5 t/m 3 mm

1 mm

4 t/m 6 mm

1,5 mm

8 t/m 12 mm

2 mm

15 t/m 25 mm

4 mm

Kantafronding van metalen platen

U kunt bij ons kiezen voor kantafronding. Door kantafronding toe te passen, zal uw plaat minder scherpe randen bevatten. Er is geen sprake meer van braamvorming en dus kunt u uw plaat netjes afwerken door deze bijvoorbeeld te spuiten of te lassen. Bovendien verkleint het de kans op het ontstaan van snijwonden. Wel kunnen er door het afronden van de kanten lichte krassen ontstaan op het oppervlak van de plaat. Dit is ook wel te omschrijven als een geborsteld uiterlijk. Afhankelijk van het materiaal wordt de boven- en/of onderzijde van de plaat afgerond. Voor kantafronding van de metalen uit ons aanbod geldt:

  • Bij stalen en verzinkte platen wordt zowel de boven- als onderzijde afgerond, ongeacht om welke dikte het gaat.
  • Van aluminium en RVS platen met een dikte tot en met 3 mm wordt zowel de boven- als onderzijde afgerond. Bij platen met een dikte vanaf 4 mm wordt alleen de onderzijde afgerond (op de plek waar de braam van het snijproces zich bevindt).

Algemene opmerkingen

Naast bovenstaande richtlijnen zijn er ook nog een aantal algemene punten die u in acht moet nemen bij het aanleveren van uw tekening voor plaatlasersnijden. Dit zijn:

  • De tolerantie op de maatvoering. Hoe hoog deze tolerantie exact is, hangt af van de dikte en de lengte van de metalen plaat. Een compleet overzicht vindt u in onze richtlijnen voor het lasersnijden van plaatmetaal.
  • Er zijn minima en maxima opgesteld voor de mogelijkheden van het snijden van platen. Dit gaat over de plaatdikte, de afmeting van de plaat, de afmeting van de smalle strip, de diameter voor het snijden van bewerkingen en de sleuf maat.
  • Graveren doen wij alleen voor functionele doeleinden en is alleen mogelijk op de bovenzijde van de plaat. Graveerlijnen herkent u aan de gele kleur. Let op: graveringen mogen de buitencontour niet raken of kruizen en bij een STEP-bestand moet de gravering minimaal 0,2 mm verdiept te worden getekend. Graveren is niet mogelijk op gefolied materiaal.

Extra tip
Wilt u gaten laten snijden in uw metalen plaat, dan dienen deze zich op de bovenkant van de plaat te bevinden. Tekent u gaten in de dikte van het materiaal, dan zal Sophia® deze niet herkennen en kan ze uw opdracht niet verwerken.

FF22 2

Blijf op de hoogte
We maken deze Feature Highlights zodat u nog makkelijker en efficiënter met Sophia® kunt werken. Bedankt voor uw tijd en tot de volgende Feature Friday. Heeft u nog opmerkingen of vragen, stuur dan een bericht.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe en bestaande Features in Sophia®? Schrijf u onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief!


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®