Bill of Materials: een overzicht van de benodigdheden voor uw eindproduct

15-06-2022 Tips & Tricks

Bij het maken van een product komt veel kijken. Al in het ontwerpproces moet goed nagedacht worden over de benodigde materialen, het beoogde proces en de kosten die aan het ontwerp verbonden zitten. De vervolgstappen die op het ontwerpproces volgen, moeten goed beheerd worden. Materialen moeten besteld worden en in veel gevallen komen deze materialen van verschillende leveranciers en/of heeft u te maken met verschillende grondstoffen. Afhankelijk van de complexiteit van het product en de hoeveelheid onderdelen kan het een grote opgave worden om de juiste onderdelen te bestellen. Om het uzelf makkelijker te maken, raden wij u aan gebruik te maken van een stuklijst. In het Engels ‘Bill of Materials’ genoemd. In deze blog vertellen wij u wat dat inhoudt, hoe u een stuklijst op kunt stellen én wat de voordelen zijn voor u.

Wat is een stuklijst?

Een stuklijst, ofwel Bill of Materials (BOM), is een overzicht van de materialen die naar voren komen in uw technische tekening. Deze lijst bevat alle informatie die u nodig heeft om de benodigde materialen te kunnen bestellen om zo het eindproduct te kunnen produceren. Andere termen die samenhangen met de BOM, zijn:

  • Material Take Off (MTO): alle materialen die nodig zijn om een project te kunnen maken;
  • Bill of Quantity (BOQ): een overzicht met aantallen en prijzen.

Waarom gebruikmaken van een stuklijst?

Door een stuklijst op te stellen, wordt de kans op het maken van fouten aanzienlijk verkleind. Een stuklijst staat u toe om het overzicht te houden, doordat het een soort samenvatting is van de verschillende individuele tekeningen. Met een stuklijst zorgt u ervoor dat u het ontwerpproces kunt managen en de vervolgstappen die tot de productie leiden, goed kunt doorlopen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de stuklijst kloppend is. Dit, om ervoor te zorgen dat u de juiste benodigdheden in de juiste aantallen bestelt. Daarnaast kan het voorkomen dat er in een later stadium toch nog onderdelen nabesteld moeten worden. Dan is de Bill of Materials de uitkomst!

Waar moet je op letten bij het maken van een Bill of Materials?

Wanneer u een stuklijst gaat maken, houd er dan rekening mee dat deze alle benodigde informatie bevat om materialen te kunnen bestellen en verzamelen. Hierbij kunt u denken aan een naam en/of nummer, beschrijving van de handelsvorm, de materiaalsoort, de afmeting van het materiaal en het aantal benodigde eenheden. Ook kunt u eventueel opmerkingen toevoegen, bijvoorbeeld met betrekking tot de leverancier waar u de onderdelen wilt gaan bestellen. Bent u van plan om vanuit de Bill of Materials een prijsberekening te doen? Dan is ook het gewicht van belang.

Daarnaast is het aan te raden bij te houden in welke fase van zijn levensloop het onderdeel zich bevindt. Zo kunt u in één oogopslag zien welke onderdelen in productie zijn en welke zich nog in de ontwerpfase bevinden.

Stuklijst Solidworks

U kunt een stuklijst maken in Solidworks en deze eenvoudig naar Excel exporteren. Vanwege de tabbladen en kolommen leent Excel zich namelijk heel goed voor het maken van een BOM. Vervolgens kunt u de stuklijst eenvoudig als CSV-bestand in Sophia® importeren. Wanneer u de juiste benamingen heeft gebruikt, scheelt u dit ontzettend veel tijd. U hoeft dan namelijk niet meer handmatig materialen en aantallen toe te voegen. Ook verkleint u hiermee de kans op het maken van fouten. Naast Solidworks lenen ook andere CAD-programma’s zich voor het exporteren van een Bill of Materials.

Vragen? 
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neemt u dan contact op met onze Customer Service via telefoonnummer +31(0)543 801 005 of stuur een e-mailbericht naar service@247tailorsteel.com.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®