Het kanten van producten zwaarder dan 45 kg

14-09-2022 Tips & Tricks

Wij kanten onze producten met behulp van geavanceerde machines. Om onze medewerkers te ontlasten, maken wij bij grote en/of zware platen gebruik van een tilhulp - ook wel vacuümheffer genoemd. Het maximale gewicht dat deze kan dragen, bedraagt 110 kg. Is de metalen plaat die u wilt laten kanten echter zwaarder dan 45 kg, houd er dan rekening mee dat er bepaalde richtlijnen zijn waar u zich aan dient te houden. In deze blog vertellen we u daar meer over.

De werking van de tilhulp

Wanneer wij een plaat zwaarder dan 45 kg gaan kanten, dan wordt de vlakke plaat met behulp van de tilhulp op de kantbanksteunen geplaatst. Deze kantbanksteunen ondersteunen de plaat tijdens het kanten. Wanneer het product gereed is, wordt deze opnieuw door de vacuümheffer verplaatst en op een pallet neergelegd. Dat betekent dat er zowel voor als na het kanten voldoende ruimte – die vrij is van gaten – moet zijn voor het plaatsen van de zuignappen.

Kanten

Idealiter worden producten zowel voor als na het kanten boven hun zwaartepunt getild. Dit, om te voorkomen dat producten enorm scheef gaan hangen wanneer ze van A naar B worden verplaatst. Dit is dan ook een van de punten waarop wordt gelet tijdens de beoordeling van de maakbaarheid van de producten.

Het kantelen van platen is met onze tilhulp niet mogelijk

Kantelen is met onze huidige tilhulp niet op een veilige manier mogelijk. Om die reden mag uw ontwerp geen Z-buiging bevatten én dient u verplicht de plaat om te draaien in Sophia®. Wat dit precies inhoudt, vertellen we u hieronder.

Z-buiging

Soms komen er in een ontwerp meerdere zettingen voor. Een zetting, ook wel buiging genoemd, kan in twee richtingen uitgevoerd worden. Gaan de verschillende zettingen dezelfde kant op, dan is er geen probleem. Is er echter sprake van twee of meer zettingen in tegengestelde richting, dan hebben we te maken met een zogenaamde ‘Z-buiging’. Nadat de eerste zetting is gemaakt, zal de plaat omgedraaid moeten worden om de tweede zetting te maken. Onze tilhulp is niet geschikt voor het kantelen van zo’n zware plaat en dus zal uw aanvraag in dat geval afgekeurd worden.

Plaat omdraaien in Sophia®

Om te voorkomen dat elk product gekanteld moet worden nadat deze van de laserafdeling komt, moet in Sophia® de binnenzijde van het product blauw worden gemaakt met de functie “plaat omdraaien”. Hoewel Sophia® niet in staat is om aanvragen voor kanten boven de 45 kg te beoordelen, is het in dit geval toch mogelijk om de zware metalen plaat te kanten.

Overige aandachtspunten bij het kanten van zware producten

De maximale opening tussen de gereedschappen van onze machines bedraagt 230 mm. Om die reden mag het te kanten product niet hoger zijn dan dat. Houd er verder rekening mee dat – voordat de tilhulp geplaatst kan worden – de zware plaat uit de machine geschoven moet worden. Hierdoor kan deze over de gereedschappen schaven, waardoor het helaas niet uitgesloten is dat er krassen kunnen ontstaan. Hoewel wij te allen tijde zo nauwkeurig mogelijk proberen te kanten, kan het bij de verwerking van zware platen voorkomen dat er sprake is van +/- 1 graad afwijking.

Hoe vraag ik een kantopdracht van zwaarder dan 45 kg aan?

Wilt u een product door ons laten kanten dat een gewicht heeft tussen de 45 kg en 110 kg, dan dient u dit aan te vragen. Dit doet u door contact op te nemen met uw Area Sales Manager. Hij/zij bekijkt of uw aanvraag mogelijk is en koppelt dit vervolgens aan u terug.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®