De werking van de 247TailorSteel Tubes Library uitgelegd

25-11-2022 Feature Friday

Hallo iedereen! Voor ons geen Black Friday, maar een Happy Feature Friday!

Deze 26e editie is een hele bijzondere. Onlangs heeft 247TailorSteel namelijk in samenwerking met Design Solutions een library ontwikkeld voor tube, oftewel buislasersnijden. Dit is een bibliotheek die geïmporteerd kan worden in weldments van SolidWorks waardoor direct de juiste materialen toegekend kunnen worden aan uw ontwerp. In deze blog én video vertellen we u alles over de werking van deze library, zodat u er op een zo efficiënt mogelijke manier mee kunt werken. Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Met welke punten dien je vanaf het begin rekening te houden?

Om het maken van fouten in uw tekening zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om vanaf de start van het maken van uw ontwerp een aantal cruciale zaken in acht te nemen. Wij sommen het voor u op.

1.            Maak in uw ontwerp gebruik van beschikbare kokers en/of buizen om te voorkomen dat u er achteraf achterkomt dat bepaalde soorten niet te verkrijgen zijn.

2.            Zorg er altijd voor dat de buitenradius juist getekend is, omdat de kokers anders niet herkend worden.

3.            Doe altijd een sterkteberekening om na te gaan of uw ontwerp niet krom zal trekken of anderzijds zal vervormen.

Door gebruik te maken van de 247TailorSteel Tubes Library worden deze punten direct getackeld. Deze weldments bibliotheek laat namelijk direct alle bij 247TailorSteel verkrijgbare metalen buizen en kokers zien inclusief bijbehorende specificaties. Dit stelt u in staat eenvoudig een sterkteberekening te doen. Ook worden hierdoor automatisch de juiste radii getekend. Wij vertellen u welke stappen u moet nemen om met de library aan de slag te gaan!

De installatie van de 247TailorSteel Tubes library

U heeft besloten dat de gebruikmaking van de SolidWorks weldments library voor buislasersnijden voor u van toegevoegde waarde is. Wat nu? Allereerst dient u de library te downloaden via onze website.

Download 247TailorSteel Tubes Library

Daarna volgt het installatieproces, wat trouwens erg eenvoudig verloopt. Navigeer naar het zojuist gedownloade bestand, klik erop met de rechtermuisknop en kies voor ‘Alles uitpakken’. In het nieuwe scherm dat nu opent kiest u voor ‘uitpakken’, waarna de installatie begint. Om ervoor te zorgen dat de opties voor selecteren in SolidWorks overeind blijven, dient u de structuur van de bestaande mappen ongewijzigd te laten.

 

U heeft de tube library voor SolidWorks geïnstalleerd: en dan?

Wanneer de installatie voltooid is, dient u de library te openen in SolidWorks. Om dit te doen, klikt u in SolidWorks op het tandwiel dat u rechtsbovenin de menubalk vindt. Klik op ‘Options’.

Kies in het scherm dat nu opent in het linker rijtje voor ‘File locations’. Onder ‘Show folders for’ selecteert u de optie ‘Weldment Profiles’. Klik nu op ‘Add’ en selecteer de hoofdmap ‘247TailorSteel Weldments SolidWorks’. Klik nu op ‘OK’ en vervolgens op ‘Ja’ en de tubes library van 247TailorSteel is toegevoegd!

Extra stap voor gebruikers met beperkte rechten

Het kan voorkomen dat u alle bovenstaande stappen netjes heeft doorlopen, maar dat u alsnog een foutmelding krijgt. Dit kan te maken hebben met de rechten van uw account. Door een extra bestand met de materiaaldatabase te installeren kunt u dit oplossen.

Om de materialen database te installeren, volgt u dezelfde procedure als voor de tubes library.

Klik op ‘Options’.

Kies in het scherm dat nu opent in het linkerrijtje voor ‘File locations’. Onder ‘Show folders for’ selecteert u de optie ‘Material Databases’. Klik nu op ‘Add’ en selecteer de hoofdmap ‘247TailorSteel Weldments SolidWorks’. Klik nu op ‘OK’ en vervolgens op ‘Ja’ en de materialen database van 247TailorSteel is toegevoegd!

Extra tip

Om te voorkomen dat de geïnstalleerde bestanden per abuis verloren gaan, raden wij aan deze niet in downloads op te slaan. Wij adviseren u om zowel de tubes library van 247TailorSteel als de materialen database – indien in uw situatie van toepassing – op te slaan op dezelfde locatie als uw huidige weldments bibliotheek. 

Hoe start u met het maken van uw schets?

U bent nu klaar om te beginnen aan uw tekening. Het aanmaken van een nieuw blad doet u door bovenin de menubalk op de witte pagina te klikken en voor ‘New’ te kiezen. In het scherm dat nu opent, selecteert u ‘Part’ en klikt u op ‘OK’. Om te starten met uw ontwerp, klikt u linksbovenin op ‘Sketch’ en kiest u vervolgens voor ofwel ‘Line’ ofwel ‘Rectangle’. Om de dimensies van uw ontwerp te wijzigen, maakt u gebruik van de functie ‘Smart Dimension’ die u linksbovenin de menubalk vindt.

Het selecteren van de gewenste 247TailorSteel buis of koker

Dan gaan we nu verder met het selecteren van de door u gewenste metalen koker of buis. Allereerst dient u daarvoor de sketch te verlaten. Om dit te doen, klikt u rechtsbovenin op de groene pijl. Vervolgens klikt u linksbovenin de menubalk op ‘Weldments’. Staat deze optie er nog niet tussen? Klik dan met de rechtermuisknop op de menubalk, klik op ‘Tabs’ en vervolgens op ‘Weldments’ om het vinkje aan te zetten.

Nadat u ‘Weldments’ heeft geselecteerd, klikt u daarboven op ‘Structural Member’. Vervolgens kunt u aan de slag met het selecteren van de gewenste buis of koker. Kies bij ‘Standard’ voor ‘247TailorSteeltubes’ en selecteer daaronder het gewenste type en de gewenste afmeting. Zet het vinkje aan bij ‘Transfer Material from Profile’, selecteer de buitenste lijnen van uw ontwerp en klik linksbovenin op het groene vinkje. Wilt u de positionering wijzigen? Dit kan via ‘Locate Profile’.

Het opslaan van uw ontwerp

Om uw ontwerp op te slaan, kiest u bovenin de menubalk voor ‘File’ en vervolgens voor ‘Save as’. In het scherm dat nu opent kiest u bij ‘Opslaan als’ voor ‘STEP AP214’ om het ontwerp als STEP-file op te slaan. Kies een passende bestandsnaam en uw STEP-file is opgeslagen.

Het importeren van uw tekening in Sophia®

Nu zijn we aanbeland bij het importeren van uw STEP-file in Sophia®. Zorg er allereerst voor dat Sophia® geopend is uw computer. Om uw STEP-file in Sophia® te laden kunt u twee dingen doen.

  1. Sleep uw STEP-file handmatig naar Sophia®.
  2. Importeer uw STEP-file in Sophia® door bovenaan in de menubalk te kiezen voor ‘Importeren’ en daarna ‘Importeer STEP-bestand’. Selecteer nu de juiste file en klik op ‘Openen’. In het scherm dat nu opent, koppelt u eenvoudig de juiste buis of koker en het juiste materiaal aan uw ontwerp. Nadat u op ‘Voltooien’ heeft geklikt, wordt het ontwerp in Sophia® geladen.