Het tekenen van de juiste radius in uw vierkante of rechthoekige buis

07-02-2023 Tips & Tricks

Bij 247TailorSteel is het onder andere mogelijk om een ontwerp voor buislasersnijden in te dienen om uw buis op maat te snijden. Wanneer u aan de slag gaat met uw tekening, zijn er een aantal dingen van belang om in uw achterhoofd te houden. Waar u zoal op moet letten, is te lezen in onze aanleverspecificaties voor buislasersnijden. Eén van de punten die u daarin terugvindt, is het tekenen van de juiste radius in uw vierkante of rechthoekige buis. In deze blog leest u meer over waar de radius in uw koker aan moet voldoen, wat het belang is van de juiste radius én welke oplossing wij voor u hebben om snel de juiste buisradius te tekenen. Veel leesplezier!

Waarom is het belangrijk om de radius van uw koker juist te tekenen?

Laten we beginnen met een uitleg van het belang van een juiste radius in uw ontwerp. Kokers kennen zowel een binnen- als buitenradius. Het is belangrijk om deze volgens onze aanleverspecificaties te tekenen, omdat:

  • Dit ervoor zorgt dat uw koker in Sophia® als dusdanig herkend wordt.
  • Op deze manier de juiste en tevens beschikbare materiaalgroepen als suggestie gegeven worden.
  • De machine op deze wijze correct geprogrammeerd wordt.

De radius van stalen en RVS kokers

Voor vierkante of rechthoekige buizen van RVS of staal hanteren wij de volgende maatvoering bij het tekenen van de hoeken:

  • De binnenradius staat gelijk aan de materiaaldikte.
  • De buitenradius staat gelijk aan 2x de materiaaldikte.

De radius van aluminium kokers

Hoewel aluminium geen radius kent, is het ook bij deze materiaalsoort aan te raden om een radius te tekenen. Dit, omdat onze software Sophia® dan het onderscheid kan zien tussen buizen/kokers en platen. Wij adviseren daarom een buitenradius van 0,5 mm te tekenen. Er hoeft geen binnenradius getekend te worden.

Let op: bij vierkante en rechthoekige profielen dienen alle hoeken dezelfde radius te hebben.

De getekende radius voldoet niet aan de richtlijnen: en dan?

Wanneer de radius in uw ontwerp niet juist getekend is, dan geeft onze online software Sophia® een foutmelding. Er zijn drie verschillende soorten meldingen die in het geval van een onjuist getekende radius kunnen verschijnen:

  1. De radius is te klein.
  2. De radius is te groot.
  3. De radius is niet gelijk.

Het oplossen van een dergelijke foutmelding is heel eenvoudig: wanneer u de grootte van de radius aanpast met behulp van de bij 247TailorSteel geldende aanleverspecificaties, verdwijnt de melding. Alleen dan zult u via onze online software Sophia® de gewenste materialen kunnen bestellen.

De 247TailorSteel Tubes Library voor Solid Edge biedt de oplossing

Met de 247TailorSteel Tubes Library voor Solid Edge is dit probleem verleden tijd. Doordat u altijd de beschikbare buizen en kokers uit het assortiment van 247TailorSteel bij de hand heeft, wordt de radius automatisch juist getekend. Wilt u meer weten? Lees hier alles over de werking van de 247TailorSteel Tubes Library voor Solid Edge.

Download de library


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®