Industrie 4.0: wat is het?

11-07-2023 Trends en ontwikkelingen

Industrie 4.0, Smart Industry, de vierde industriële revolutie; het duidt allemaal op een verschuiving naar meer en meer geautomatiseerde processen. Deze automatisering is ook terug te zien in de metaalbewerking. In deze blog leest u meer over wat Industrie 4.0 inhoudt, hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen, welke onderdelen uit de Smart Industry 4.0 bij 247TailorSteel terug te zien zijn én welke voordelen dit u als klant biedt.

Industrie 3.0 vs 4.0

Voordat Industrie 4.0 er was, domineerde Industrie 3.0 - en daarvoor vanzelfsprekend achtereenvolgend Industrie 2.0 en 1.0. In tegenstelling tot de eerste industriële revolutie in de 18e eeuw - en daarop volgend de tweede industriële revolutie in de 19e eeuw - kenmerkt de derde industriële revolutie zich door een toename van het gebruik van elektronische technologieën. Digitale technologie en automatiseringssoftware stonden centraal.

Industrie 4.0 - de vierde industriële revolutie - gaat veel verder dan dat. Het is de periode waarin wij ons nu bevinden. Productieprocessen zijn steeds vaker (bijna) volledig geautomatiseerd en mensen worden steeds vaker versterkt door machines en systemen.

Geavanceerde digitale technologieën en slimme fabrieken spelen een grote rol. Termen die nauw verwant zijn aan Industry 4.0 zijn onder andere the Internet of Things (IoT), big data, kunstmatige intelligentie - ofwel artificial intelligence/ai - en robotica.

Deze vier pijlers zijn kenmerkend voor Industrie 4.0

Bij Industrie 4.0 staan vier pijlers centraal. Deze behoren tot de kern van Smart Industry en hebben elk te maken met de technologieën die Industrie 4.0 rijk is. U leest er hieronder meer over.

Connected

De eerste van de vier pijlers spreekt voor zich. Binnen Industrie 4.0 zijn de onderlinge systemen en machines allemaal met elkaar verbonden. Handmatige stappen zijn vervangen door een verregaande systeemintegratie.

Dit betekent dat alle onderdelen in het productieproces - het ordersysteem, de voorraad, de robot(s) én het distributiecentrum - met elkaar verbonden, ofwel connected zijn. The Internet of Things en cloud computing brengen data online samen.

Communicatie

De tweede pijler van Industrie 4.0 is communicatie. Vanzelfsprekend dienen de verschillende onderdelen binnen Industrie 4.0 met elkaar te communiceren om processen ook daadwerkelijk efficiënter te kunnen laten verlopen. Termen als cloud computing en the Internet of Things komen ook hier weer om de hoek kijken, zodat machines over de hele wereld op afstand met elkaar kunnen communiceren.

Continue optimalisatie

Artificial Intelligence is in opkomst, en hoe! Niet alleen zijn systemen met elkaar verbonden en communiceren zij met elkaar, ook wordt er data verzameld en wordt hiervan geleerd. Inzichten die hieruit naar voren komen, worden gebruikt om (productie)processen nog verder te optimaliseren.

Controle

Waar data is, zijn hackers. Daarom is de beveiliging van systemen des te belangrijker. Cybersecurity speelt dan ook een belangrijke rol in Industrie 4.0. Artificial Intelligence en cloud computing zijn essentieel om de controle te hebben en te behouden.

De voordelen van Industrie 4.0

Al deze ontwikkelingen en nieuwe technologieën brengen de nodige voordelen met zich mee. De voornaamste voordelen van Industrie 4.0 vatten we voor u samen:

  1. Verbeterde efficiëntie en productiviteit
  2. Digitaal kantoor en de mogelijkheid om op afstand te communiceren
  3. Wendbaarheid en flexibiliteit
  4. Betere klantervaring
  5. Kostenbesparing

Industrie 4.0 voorbeelden bij 247TailorSteel

247TailorSteel stond aan de basis van Industry 4.0 en heeft het tot ver in haar genen doorgevoerd. Het is zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig en zorgt voor een enorm hoge mate van efficiëntie. Allereerst de AGV's, Automatisch Geleide Voertuigen, die voor de aan- en afvoer van materialen zorgen binnen onze productiehallen.

Artificial Intelligence vormt door onze online software Sophia® een rode draad in ons bestaan. Volledig geautomatiseerd worden maakbaarheidschecks uitgevoerd  en worden aanvragen omgezet in offertes. Eenmaal omgezet tot order wordt deze automatisch in productie genomen in het machinepark. En dat alles met slechts minimale menselijke ondersteuning.

De robotisering is bij 247TailorSteel ook goed merkbaar. Het werk van de medewerkers die de machines bedienen wordt verlicht door de aanwezigheid van robotarmen.

Ontdekken of 247TailorSteel iets voor u kan betekenen? Registreert u zich dan geheel vrijblijvend én gratis voor Sophia® en ga aan de slag!


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®