Ontbramen van metaal

07-09-2023 Materialen en bewerkingen

Het ontbramen van metaal is een vorm van metaalbewerking die naast een verbetering van de esthetiek nog vele andere positieve gevolgen heeft. Er zijn verschillende methoden om metalen onderdelen te ontbramen, waarvan mechanisch ontbramen het meest efficiënt is gebleken. In deze blog vertellen we u meer over het proces van ontbramen, welke voordelen deze metaalbewerkingstechniek met zich meebrengt én wat de mogelijkheden zijn bij 247TailorSteel.

Wat is ontbramen?

Ontbramen of afbramen is een proces waarbij bramen, scherpe randen en ander overtollig materiaal van metaal verwijderd wordt. Het ontbramen van metaal is een nabewerking waar u optioneel voor kiest als aanvulling op lasersnijden. De hete laserstraal die bij deze metaalbewerkingstechniek gebruikt wordt resulteert in scherpe randen aan de onderzijde van de plaat, ook wel braam genoemd. Een braam is een klein opstaand randje dat zich meestal rond de snijranden bevindt. Door middel van ontbramen - ook wel bekend onder de naam kanten breken - worden deze oneffenheden verwijderd.

Metaal ontbramen bij 247TailorSteel

Er zijn verschillende methoden om metalen onderdelen te ontbramen. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

  • Handmatig ontbramen
  • Thermisch ontbramen
  • Chemisch ontbramen
  • Mechanisch ontbramen

Wij maken gebruik van de methode mechanisch ontbramen om metalen platen van scherpe kanten te ontdoen. Hierbij wordt de braam door geavanceerde machines van de plaat verwijderd. Het machinepark van 247TailorSteel beschikt over maar liefst twaalf machines voor randafwerking.

Zelfs moeilijk bereikbare plaatsen zijn toegankelijk dankzij onze geavanceerde machines. Bij 247TailorSteel kunt u terecht voor het ontbramen van metalen zoals RVS, staal en aluminium.

Voordelen van metaal ontbramen

Het verwijderen van scherpe randen van metaal is om vele redenen belangrijk. Een verbeterde esthetiek is een van de belangrijke voordelen van het ontbramen van metaal. Echter is dat niet het enige voordeel. Wij sommen de overige positieve gevolgen van ontbramen voor u op:

1. Verhoogde veiligheid

Scherpe randen en bramen kunnen verwondingen veroorzaken bij werknemers die met de onderdelen werken. Ontbramen vermindert het risico op snijwonden en krassen, zowel voor onze medewerkers als voor u, onze klant. Bovendien wordt met het verwijderen van bramen voorkomen dat kleine deeltjes van het materiaal losraken.

2. Verbeterde kwaliteit

Ontbraamde metalen onderdelen verbeteren de uiteindelijke kwaliteit aanzienlijk. Ze hebben niet alleen een nettere afwerking, maar voldoen ook beter aan de eisen voor maatnauwkeurigheid.

3. Verlenging van de levensduur

De aanwezigheid van bramen in metaal kan leiden tot een zwakkere plaat. Scheuren of zelfs breuken van de plaat zijn hier een mogelijk gevolg van. Door middel van ontbramen wordt de levensduur van de producten aanzienlijk verlengd.

4. Verbeterde functionaliteit

Ontbraamde onderdelen passen vaak beter in elkaar en functioneren soepeler. Dit is vooral belangrijk in toepassingen waar een precieze passing en soepele beweging essentieel zijn.

5. Verhoogde efficiëntie

Door het ontbramen van metaal worden assemblage- en bewerkingstijden verkort. Dit heeft te maken met het feit dat ontbraamde onderdelen soepeler samen te voegen zijn.

Aan de slag met onze online software Sophia®

In onze eigen online software Sophia® is het mogelijk om verschillende bewerkingen in één opdracht te combineren. Kies voor randafwerking in de vorm van kanten breken als aanvulling op het lasersnijden van uw platen en ben verzekerd van een braamvrij product.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®