Verschil gegloeide en ongegloeide buis

13-03-2024 Materialen en bewerkingen

Er zijn buizen in verschillende soorten en maten beschikbaar. Welke past het beste bij uw toepassing? Een belangrijk onderscheid is het verschil tussen de rvs buis gegloeid of ongegloeid. De keuze voor type buis beïnvloedt in grote mate het succes voor uw toepassing. Ontdek de verschillen tussen gegloeide en ongegloeide buizen in deze blog.

RVS buizen

Roestvrijstalen ofwel roestvast stalen (RVS) buizen zijn duurzaam en veelzijdig, dankzij hun corrosiebestendigheid en mechanische kracht. Ze zijn ideaal voor toepassingen in omgevingen zoals de voedselverwerking en de chemische industrie. De diversiteit in maten, vormen en type roestvast staal zorgen ervoor dat er altijd een RVS buis voor uw toepassing is. RVS buizen worden gewaardeerd om hun technische eigenschappen en esthetische uitstraling. Het assortiment bestaat naast de ronde buis uit de vierkante buis en de rechthoekige buis. Daarnaast verschilt het type roestvrij staal per buis (RVS304 of RVS 316) en bestaat er onderscheid tussen gegloeide en ongegloeide buizen.

Gegloeide buizen

Gegloeide buizen ondergaan een warmtebehandelingsproces (gloeien) waarbij ze verhit worden en vervolgens in gegloeide toestand langzaam afkoelen. Deze behandeling vermindert de interne spanningen in het metaal, wat resulteert in een verbeterde vervormbaarheid en zachtheid van de buis. Gegloeide buizen zijn over het algemeen gemakkelijker te vervormen en te bewerken. Een belangrijk voordeel van gegloeide buizen is hun verhoogde weerstand tegen breuk en scheurvorming. Ze zijn minder bros en vertonen een betere taaiheid. Hierdoor zijn ze geschikt voor situaties waarbij de buizen worden blootgesteld aan belasting of impact. Dit maakt gegloeide buizen geschikt voor buigbare toepassingen zoals buisbochten in constructies, automobielbuizen en onderdelen die onderhevig zijn aan koude vervorming. Er zijn 3 verschillende soorten gegloeide buizen beschikbaar in het assortiment.

Ongegloeide buizen

In tegenstelling tot gegloeide buizen ondergaan ongegloeide buizen geen specifieke warmtebehandeling na de productie. Dit resulteert in een hardere en sterkere buis. Tegelijkertijd zijn ongegloeide buizen ook minder buigzaam en minder vervormbaar. Het behouden van de oorspronkelijke hardheid maakt ongegloeide buizen met name geschikt voor dragende constructies. Deze buizen worden vaak gebruikt bij de bouw van bruggen en constructies voor zware machines. Er zijn negen verschillende soorten ongegloeide buizen beschikbaar in het assortiment van 247TailorSteel.  

Verschillen tussen gegloeide en ongegloeide buis

Bij het selecteren van buizen voor een specifieke toepassing is het van essentieel belang om het verschil tussen gegloeide en ongegloeide buizen te begrijpen. De keuze hangt af van de mate van vervormbaarheid, sterktevereisten, weerstand tegen breuk en de uiteindelijke toepassing van de buizen. In sommige gevallen kan een combinatie van gegloeide en ongegloeide buizen worden gebruikt om de voordelen van beide types te benutten. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het project en de eigenschappen die essentieel zijn voor optimale prestaties.

Advies over gegloeide en ongegloeide buizen?

Vragen of opmerkingen over gegloeide en ongegloeide buizen? Neem contact op met uw Area Sales Manager of Customer Service via service@247TailorSteel.com of bel 0543 801005 .


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®