Verschil tussen warmgewalst en koudgewalst staal

08-04-2024 Materialen en bewerkingen

In deze blog verkennen we het verschil tussen warmgewalst en koudgewalst staal. Deze twee termen zijn essentieel in het selecteren van het juiste staal voor uw toepassing. In deze post leggen we de kernverschillen, unieke eigenschappen en diverse toepassingen van beide staalsoorten uit.

Warmgewalst staal: buigzaam en veelzijdig

Warmgewalst staal wordt geproduceerd bij zeer hoge temperaturen. Tijdens het warmwalsproces wordt het staal verwarmd tot een punt waar het plastisch wordt en gemakkelijk kan worden vervormd. Dit proces zorgt voor een aantal kenmerkende eigenschappen:

  • Een warmgewalste staalplaat heeft een hoge vormbaarheid en is dus rekbaar;
  • Het heeft een relatief ruw oppervlak;
  • Deze staalsoort is vaak gebeitst, geolied of gestraald;
  • n diverse diktes verkrijgbaar, beginnend bij een dikte van 1,5 mm;
  • Staalplaten die warmgewalst zijn, zijn vaak corrosiegevoelig.

Er zijn talloze situaties waarin warmgewalst staal (WGW) zijn veelzijdigheid en kracht laat zien. Neem bijvoorbeeld de bouwsector, waar het vaak wordt ingezet voor de constructie van gebouwen en bruggen. Ook in de automotive industrie is warmgewalst staal een onmisbaar materiaal, gebruikt voor een breed scala aan auto-onderdelen. 

Koudgewalst staal: hard en sterk

Koudgewalst staal wordt geproduceerd bij kamertemperatuur, zonder dat het staal eerst wordt verwarmd. Een koudgewalste stalen plaat of buis kenmerkt zich door zijn hardheid en tegelijkertijd geringe mate van elasticiteit. Andere kenmerken van koudgewalst staal zijn:

  • Een koudgewalste staalplaat heeft een hoge hardheid en is minder elastisch;
  • Een koudgewalste staalplaat - of buis - is erg sterk;
  • Het heeft een relatief glad oppervlak;
  • Deze staalsoort wordt vaak nabehandeld in de vorm van lakken of verzinken.

Er zijn diverse toepassingen waar koudgewalst staal (KGW) goed van pas komt. Dit is vooral het geval bij onderdelen waarbij precisie en esthetiek belangrijk zijn. Koudgewalst staal heeft namelijk goede fysieke eigenschappen. Deze staalsoort is bijvoorbeeld terug te zien als onderdeel van meubels, dak- en wandsystemen, huishoudelijke apparaten en auto's.

Verschil koudgewalst en warmgewalst staal

Koudgewalst staal wordt vaak beschouwd als de tegenhanger van warmgewalst staal, en het is duidelijk dat deze twee soorten aanzienlijk van elkaar verschillen. In vergelijking met warmgewalst staal is koudgewalst staal sterker, maar het is minder flexibel in termen van vervormbaarheid. Warmgewalste stalen platen hebben doorgaans een donkere kleur, terwijl koudgewalst staal een heldere, metaalkleurige tint heeft. Bovendien hebben koudgewalste platen een gladder oppervlak dan hun warmgewalste tegenhangers. Om koudgewalst staal te beschermen tegen corrosie, worden koudgewalste profielen vaak behandeld met lakken of verzinken.
Bij het afwegen van de keuze tussen deze twee soorten staal is er geen eenduidig antwoord. De beslissing hangt volledig af van uw eigen behoeften en voorkeuren.
 

Typen warmgewalst en koudgewalst staal

Er zijn zowel in plaatmateriaal als buizen verschillende soorten warmgewalst en koudgewalst staal waar u uit kunt kiezen. Hieronder staan de bij 247TailorSteel beschikbare materialen op een rij.

Advies over koudgewalst of warmgewalst staal?

Vragen of opmerkingen over koudgewalst of warmgewalst staal? Neem contact op met uw Area Sales Manager of Customer Service via service@247TailorSteel.com of bel 0543 801005.

 

Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®