Sendzimir verzinkt of thermisch verzinkt staal

03-05-2024 Materialen en bewerkingen

De termen Sendzimir verzinkt en thermisch verzinkt staal worden vaak door elkaar gebruikt. Sendzimir is een specifieke variant van thermisch verzinken die veel gebruikt wordt. Het is echter niet de enige beschikbare soort thermisch verzinkt staal. Naast Sendzimir bestaan er andere soorten thermisch verzinkt staal en elektrolytisch verzinkt staal. 

Wat is thermisch verzinkt staal?

Bij het thermisch verzinken van staal worden de betreffende onderdelen ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink dat een temperatuur heeft van 450 °C. Door deze behandeling ontstaat er een zinklaag op het staal. Hiermee wordt voorkomen dat het staal in aanraking komt met vocht, zuurstof en zouten, waarmee de levensduur verlengd wordt. Het thermisch verzinken biedt een zeer effectieve bescherming tegen roest en corrosie, zelfs in zware industriële omgevingen.

Naast thermisch verzinken bestaan er ook elektrolytisch verzinkt staal (Zincor).

Wat is Sendzimir verzinkt staal?

Sendzimir verzinken, genoemd naar de Poolse ingenieur Tadeusz Sendzimir die het proces heeft ontwikkeld, is een variant van thermisch verzinken die zich onderscheidt door zijn precisie en continuïteit. Bij Sendzimir verzinken wordt een dunne laag zink met een kleine hoeveelheid aluminium aangebracht op de staalplaat. Met behulp van zogenoemde luchtmessen wordt de zinklaag naar gewenste dikte gemaakt. Deze mix en biedt betere bescherming van het staal tegen corrosie. Dit type staal wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de bouw (voor kozijnen en puien), machinebouw, elektronica en huishoudelijke apparaten. Bij 247TailorSteel maken we gebruik van Sendzimir DX51 + Z275 voor verschillende toepassingen.

Verschil Sendzimir en thermisch verzinkt staal

Sendzimir verzinkt staal en thermisch verzinkt staal betekenen bijna hetzelfde. Sendzimir is een variant van het thermisch verzinkproces en merknaam voor voorverzinkte stalen platen. Toch zijn er meerdere soorten thermisch verzinkt staal buiten Sendzimir om. Bij 247TailorSteel heeft u de keuze tussen Sendzimir en Magnelis. Lees hier meer over het verschil tussen Magnelis en Sendzimir en bekijk hieronder het verschil tussen de twee soorten thermisch verzinkt staal. 

 
  Magnelis Sendzimir
Koud/warmgewalst Koudgewalst staal Koudgewalst staal
Verzinkt Thermisch verzinkt Thermisch verzinkt
Corrosiebestendig ++ +
Kant/buigmogelijkheden + +
Bestand tegen stoten en slijtage ++ +
Lasbaarheid + +
Beschikbare diktes 5 ( 1 – 4mm) 8 (0,75 – 4 mm)
Prijs €€

Advies over Sendzimir of thermisch verzinkt staal?

Vragen of opmerkingen over Sendzimir of andere soorten thermisch verzinkt staal? Neem contact op met uw Area Sales Manager of Customer Service via service@247TailorSteel.com of bel 0543 801005.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®