Collisie (U-Profiel): Vlak leveren

24-02-2021 Slimmer werken

Bij het kanten van metaal kan er collisie optreden. Dit betekent dat het product tijdens het buigen in botsing komt met het gereedschap. In deze blog leest u in welke situaties een collisie kan optreden, hoe u hier een melding van ontvangt en wat u kunt doen om de maakbaarheid van uw order te verbeteren.

De maakbaarheid van een gekant product is grotendeels afhankelijk van de gebruikte gereedschappen in de kantbank. Met name bij een U-profiel kan er een collisie optreden. Een U-profiel is een plaatwerk gevormd in een U-vorm en kent veel algemene toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het verstevigen van randen of als zetwerk voor sandwichpanelen, waarbij het U-profiel op de vloer wordt bevestigd en de plaat op het profiel wordt geplaatst. Tijdens uw offerteaanvraag in Sophia® wordt uw product gecontroleerd op collisies. Als de buiging niet mogelijk is, geeft Sophia® een 1400-melding.

Geen melding, wel vlak geleverd?

Het kan voorkomen dat er een collisie door de maakbaarheidscheck komt en u geen 1400-melding ontvangt van het probleem. Dit komt meestal door een tekenfout in het bestand. Sophia® detecteert daardoor de collisie niet. De collisie wordt dan pas herkend bij de controle door de programmering. U ontvangt dan na het plaatsen van de order een maakbaarheidsrapportage van 247TailorSteel, waarna u uw ontwerp alsnog kunt aanpassen en opnieuw kunt bestellen.

In het uiterste geval stelt de operator deze beperking pas vast wanneer hij het materiaal wil gaan kanten. In dit laatste geval wordt ervoor gekozen om het product (gedeeltelijk) vlak uit te leveren. De klant moet de buiging zelf naderhand doen. Indien de collisie opgemerkt wordt na ontvangst van de orderbevestiging bij het programmeren, dan krijgt u in de maakbaarheidsrapportage oplossingen aangeboden om het product aan te passen: flens vlak bestellen, handbuiging intekenen of volledig vlak bestellen.

Flens vlak bestellen

Als er een collisie is in het kantprogramma wordt de opdracht tegengehouden. Om toch uw plaatwerk te bestellen, kunt u de flens die een collisie veroorzaakt vlak tekenen. De flenzen zijn de twee gelijkzijdige kanten van het product. Door één kant vlak te houden wordt het product deels gekant. De vlakke flens kunt u later zelf buigen met een handbuiging.

Collisie - flens vlak laten

Handbuigingen

Platen tot en met 3 mm kunt u ombuigen door middel van handbuigingen. Deze handbuiging kunt u toevoegen in uw tekening. Plaats op de gewenste buiglijn een lijn met sleuven, deze sleuven moeten een breedte hebben van minimaal 0,8 mm x de plaatdikte. Door deze lijn wordt het makkelijker om de plaat met de hand om te buigen. Gebruik de onderstaande gegevens om de vouwlijn toe te voegen in uw tekening.

  • Breedte van de sleuven: minimaal 0,8 mm x de plaatdikte
  • Tussenruimte van de sleuven: minimaal 1,5 mm

Aantal sleuven: naar eigen wens. 

Collisie - insnijding voor handbuiging

Product vlak leveren

Het is natuurlijk ook mogelijk om een vlakke uitslag te bestellen. Deze kunt u uploaden als DXF- of DWG-bestand in Sophia®. U kunt dit vervolgens in eigen beheer kanten tot een U-profiel.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Meer weten over kanten of een offerte aanvragen? Maak kennis met Sophia®.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®