Radius bij kantdelen

19-04-2022 Tips & Tricks

Wanneer u kantdelen bij 247TailorSteel bestelt, zijn er aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij het tekenen van uw kantdeel. Eén van deze punten is de radius. Wanneer deze ontbreekt, wordt uw product vlak (dus zonder flenzen) geleverd. In deze blog leest u wat de radius is en hoe u deze toevoegt.

Tekenen voor Sophia®

Om een kantdeel te bestellen via Sophia® moet u een Step-file aanleveren. Dit Step-file kunt u laten tekenen of zelf uitwerken in een 3D-tekenprogramma. Door aan uw hoek een radius mee te geven, weet Sophia® dat u een kantdeel in uw tekening heeft. Als dit niet goed is ingevoerd, herkent Sophia® het niet. Echter herkent ook de maakbaarheidscan in Sophia® dit probleem niet, waardoor u geen foutmelding krijgt en ongewenst een vlakke plaat (zonder flenzen) geleverd ontvangt.
Door zelf uw ontwerp in Sophia® goed te controleren ziet u tijdig dat er een fout in de tekening zit. U herkent het doordat niet de hele plaat blauw gekleurd is en wanneer u met uw muis over het product gaat, staat er ‘vlakke plaat’ (i.p.v. gebogen plaat). Nog een indicatie is dat het zwarte snijcontour niet rond de gekante delen zit, maar enkel rond het vlakke stuk van het onderdeel.

Waarvoor is een radius belangrijk?

Bij het kanten van een plaat wordt gebruikgemaakt van een kantbank met een bovenstempel en ondermatrijs. De plaat wordt daar tussen geklemd waardoor een buiging ontstaat. Stempel en matrijs worden bepaald door het materiaal en de plaatdikte. De juiste inwendige radius voorkomt problemen met uithoekingen.

Tevens weet Sophia® op deze manier dat u een gebogen hoek in uw ontwerp heeft.

Hoe teken ik een radius?

Een radius is in uw tekenprogramma eenvoudig aan te brengen door de hoek van de buiging te selecteren. U krijgt een venster waar u de waarde kunt intypen. De algemene vuistregel is dat de inwendige radius minimaal 0,5 x de plaatdikte moet bedragen. Dit, zodat een zetting in Sophia® herkend wordt. Ons advies is om de inwendige radius gelijk aan de dikte te tekenen. De uitwendige radius wordt dan 2x de plaatdikte. Heeft u een scherpe zetting (kleiner dan 90°)? Gebruik dan de radii die op de website staan om te tekenen. Anders is er kans op maatafwijking. U vindt hier een overzicht met inwendige radii bij een hoek van 90°.

 

 

Wanneer u uw radii naar de richtlijnen heeft aangepast en nogmaals uw Step-file uploadt in Sophia®, dan zult u zien dat de gekante delen worden herkend en het wordt gekenmerkt als ‘gebogen plaat’.


Zonder radius: Met Radius:    

Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Dan kunt u onze customer service telefonisch bereiken op nummer 0543 801 005 of mailen naar service@247tailorsteel.com.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en wij bezorgen u alle ins en outs direct in uw mailbox.

Social media

Volg ons op social media en u ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op uw tijdlijn.

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®